Yazarların Dikkatine:
1- Dergi yazım kurallarımız Mart 2020 tarihinde Türkçe web sayfamızda güncellenmiştir. İngilizce web sayfası düzenlemeleri için çalışmalar devam etmektedir. Lütfen Yazarlar İçin Bilgi linkini ziyaret ediniz.
2- Örnek makale içeriği için dergimiz 2020 yılı cilt 7 sayı 1 içeriğinde yer alan makalelere bakabilirsiniz.
3- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde başlık sayfasında belirtilen bilgilerin her birinin yer aldığından emin olunuz.
4- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, ilk teknik inceleme aşamasında iThenticate yazılımı aracılığıyla tarafımızdan değerlendirmeye alınır. Bu nedenle yazarların makalelerini göndermeden ön değerlendirme yapmaları önerilir (Lütfen dergimiz Yayın Politikaları sayfasını ziyaret ediniz.).
2009, Cilt 16, Sayı 1, Sayfa(lar) 001-010 |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |
Artritli Bireylerde Yorgunluğun Değerlendirilmesi |
Yrd.Doç.Dr. Ayla ÜNSAL |
Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu |
Anahtar Sözcükler: Artrit, yorgunluk, Yorgunluk için Görsel Benzerlik Skalası, hemşirelik, ağrı |
Giriş: Yorgunluk şikayeti, neredeyse tüm kronik hastalıklarda özellikle de osteoartrit,
romatoid artrit, fibromyalji gibi ağrı sorunu yaşanan hastalıklarda yaygın şekilde görülür.
Amaç: Bu çalışma artritli bireylerin yorgunluk durumunu belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Veriler, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi-Rehabilitasyon ve İmmunoloji poliklinik ve kliniklerinde Mayıs-Temmuz 2005 tarihleri arasında 250 artrit hastası üzerinde toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak soru formu ve Yorgunluk için Görsel Benzerlik Skalası kullanılmıştır. Bulgular: Artritli bireylerde Yorgunluk için Görsel Benzerlik Skalası'nın iç tutarlılığı iyi bulunmuştur. Yorgunluk alt skalasının Cronbach alfası 0.87, enerji alt skalasının ise 0.84'dür. Sosyo-demografik özellikler ile yorgunluk ve enerji alt skalası puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. Bu farklılıklar kadın, yaşlı, dul, okur-yazar, ekonomik durumu iyi olan ve özel egzersiz programlarına katılanlar arasında saptanmıştır. Sonuç: Artritli bireylerde yorgunluk seviyesi yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada, sosyodemografik değişkenler ile yorgunluk arasında ilişki olduğunu belirlenmiştir. |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |