2008, Cilt 15, Sayı 2, Sayfa(lar) 052-067
Onkoloji Hemşirelerinin Hastalarla İlişkilerini Geliştirmek İçin İletişim Becerileri Eğitim Programı: Bir Gözlem Çalışması
Öğr.Gör.Dr. Satı ÜNAL1, Prof.Dr. Fatma ÖZ2
1Gazi Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu
2Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü
Anahtar Sözcükler: Onkoloji, hemşire-hasta ilişkileri, iletişim

Bu çalışma iletişim becerileri eğitim programının, onkolojide çalışan hemşirelerin hastalarla iletişimine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Tek grupta ön test-son test düzeni ve katılımsız gözlem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini iki ayrı hastaneden olan 36 gönüllü hemşire oluşturmuştur. Değerlendirmede kullanılan birinci yöntemde katılımcılara eğitim öncesi ve sonrasında “Empatik Eğilim”, “Empatik Beceri” ve “İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği” uygulanmıştır. İkinci yöntemde araştırmacı seans aralarında kliniklerde hemşire hasta etkileşimlerini gözlemlemiştir. Gözlemde “İletişim Becerileri Gözlem Formu” kullanılmıştır.

Eğitim sonunda hemşirelerin empatik eğilim (t=5.37, p<0.001), empatik (t=7.54, p<0.001) ve iletişim becerileri (t=2.48, p<0.05) önemli ölçüde artmıştır. Hastaya saygı gösterme, yapıcı geri bildirim verme, etkili beden dili, devam ettirici ve yol açıcı tepki kullanmada zaman içinde artış saptanmıştır. Son gözlemde “kendinden referans verme ve etkisiz iletişim teknikleri”nin kullanım oranları düşük bulunmuştur.

Eğitim, hemşirelerin hastalarla etkili iletişim kurma becerilerini geliştirmiştir. Bu doğrultuda hastanelerde hizmet içi eğitim programlarında iletişim becerileri eğitimlerinin verilmesi ve yaygınlaştırılması önerilmektedir.