Yazarların Dikkatine:
1- Dergi yazım kurallarımız Mart 2020 tarihinde Türkçe web sayfamızda güncellenmiştir. İngilizce web sayfası düzenlemeleri için çalışmalar devam etmektedir. Lütfen Yazarlar İçin Bilgi linkini ziyaret ediniz.
2- Örnek makale içeriği için dergimiz 2020 yılı cilt 7 sayı 1 içeriğinde yer alan makalelere bakabilirsiniz.
3- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde başlık sayfasında belirtilen bilgilerin her birinin yer aldığından emin olunuz.
4- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, ilk teknik inceleme aşamasında iThenticate yazılımı aracılığıyla tarafımızdan değerlendirmeye alınır. Bu nedenle yazarların makalelerini göndermeden ön değerlendirme yapmaları önerilir (Lütfen dergimiz Yayın Politikaları sayfasını ziyaret ediniz.).
2022, Cilt 9, Sayı 3, Sayfa(lar) 299-306 |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |
Hemşirelik Öğrencilerinin Estetik Cerrahiye Bakış Açılarının Değerlendirilmesi |
İlknur TURA1, Sevilay ERDEN2, Açelya TÜRKMEN3, Umut Ece ARSLAN4 |
1Res. Assist., Cukurova University, Faculty of Health Sciences, Department of Surgical Diseases Nursing, Adana, Turkey 2Assoc. Prof., Cukurova University, Faculty of Health Sciences, Department of Surgical Diseases Nursing, Adana, Turkey 3Res. Assist. Dr., Cukurova University, Faculty of Health Sciences, Department of Surgical Diseases Nursing, Adana,Turkey 4Assoc. Prof., Hacettepe University, Public Health Institute, Public Health Department, Ankara, Turkey |
Anahtar Sözcükler: Estetik/Kozmetik cerrahi, hemşirelik, öğrenci |
Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin estetik (kozmetik) cerrahiye karşı kişisel, sosyal ve düşünce yönünden bakış açılarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu çalışmada, bir üniversitenin hemşirelik fakültesinde öğrenim gören 1. ve 4. sınıf öğrencileri ile yapılmıştır. Araştırma kriterlerine uyan 435 öğrenci çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışma verileri, Öğrenci Tanıtıcı Bilgi Formu ve Estetik Cerrahi Kabul Ölçeği (ECKÖ)kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada tanımlayıcı istatistiksel analizler kullanılmış olup etik kurul ve kurum izinleri alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.66±3.46 olarak bulundu. ECKÖ kişisel alt boyut puan ortalamasının (23.48±7.01) sosyal (12.52±7.55) ve düşünce (17.56±8.53) alt boyut puan ortalamalarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca estetik cerrahiye karşı tutumun son sınıf öğrencilerinde daha olumlu (ortanca=54.00) olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmada, öğrencilerin estetik cerrahiyi orta düzeyde kabul ettiği, erkek öğrencilerin estetik cerrahi ile ilişkili sosyal motivasyonlarının daha yüksek olduğu, öğrencilerin estetik cerrahiyi kabul etmede medya haberlerinden etkilendiği belirlenmiştir. Özetle, örneklemimizdeki öğrencilerin hem genç yaş grubunda hem de sağlık çalışanı olmasının estetik cerrahiye yönelik tutumlarını olumlu etkilediği söylenebilir. |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |