Yazarların Dikkatine:
1- Dergi yazım kurallarımız Mart 2020 tarihinde Türkçe web sayfamızda güncellenmiştir. İngilizce web sayfası düzenlemeleri için çalışmalar devam etmektedir. Lütfen Yazarlar İçin Bilgi linkini ziyaret ediniz.
2- Örnek makale içeriği için dergimiz 2020 yılı cilt 7 sayı 1 içeriğinde yer alan makalelere bakabilirsiniz.
3- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde başlık sayfasında belirtilen bilgilerin her birinin yer aldığından emin olunuz.
4- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, ilk teknik inceleme aşamasında iThenticate yazılımı aracılığıyla tarafımızdan değerlendirmeye alınır. Bu nedenle yazarların makalelerini göndermeden ön değerlendirme yapmaları önerilir (Lütfen dergimiz Yayın Politikaları sayfasını ziyaret ediniz.).
2022, Cilt 9, Sayı 1, Sayfa(lar) 001-009 |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |
Öğrenci Hemşirelerin Mesleki İlgilerinin Yanal Düşünmeye Etkisi |
Esin ÇETİNKAYA USLUSOY1, Müberra ÖNGÖR2 |
1Doç. Dr., Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Isparta, Türkiye 2Hemşire, Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Esasları AD Yüksek Lisans Öğrencisi, Isparta, Türkiye |
Anahtar Sözcükler: Hemşirelik, mesleki ilgi, öğrenci, yanal düşünme |
Amaç: Bu araştırma öğrenci hemşirelerin sosyo-.demografik özelliklerine göre mesleki ilgileri ve yanal düşünme düzeyleri ile mesleki ilgilerinin yanal düşünmeye etkisini incelemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini bölümdeki tüm hemşirelik öğrencileri, örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden 385 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplamada sosyo-demografik özellikler anketi, Mesleki İlgi Ölçeği (MİÖ) ve Yanal Düşünme Eğilimi Ölçeği (YADE) kullanılmıştır. Veriler, frekans, ortalama, t testi, ANOVA, Mann Whitney U, Kruskall Wallis testleri ve korelasyon testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin %53’ü 17-20 yaş aralığında, %77.9’u kadındır. Analiz sonucunda öğrencilerin YADE toplam puan ortalaması 32.48±6.58, MİÖ toplam puan ortalaması ise 162.55±24.82 olarak belirlenmiştir. Çalışmada MİÖ ve YADE ölçekleri puan ortalamalarının bazı sosyo-demografik özelliklere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca YADE ile MİÖ arasında pozitif yönde orta dereceye yakın anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Öğrencilerin yanal düşünme eğilimleri ile mesleğe olan ilgilerinin ortalamanın üzerinde ve iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |