Yazarların Dikkatine:
1- Dergi yazım kurallarımız Mart 2020 tarihinde Türkçe web sayfamızda güncellenmiştir. İngilizce web sayfası düzenlemeleri için çalışmalar devam etmektedir. Lütfen Yazarlar İçin Bilgi linkini ziyaret ediniz.
2- Örnek makale içeriği için dergimiz 2020 yılı cilt 7 sayı 1 içeriğinde yer alan makalelere bakabilirsiniz.
3- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde başlık sayfasında belirtilen bilgilerin her birinin yer aldığından emin olunuz.
4- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, ilk teknik inceleme aşamasında iThenticate yazılımı aracılığıyla tarafımızdan değerlendirmeye alınır. Bu nedenle yazarların makalelerini göndermeden ön değerlendirme yapmaları önerilir (Lütfen dergimiz Yayın Politikaları sayfasını ziyaret ediniz.).
2021, Cilt 8, Sayı 3, Sayfa(lar) 293-298 |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |
Bilgisayar Destekli Glisemi Takip Protokolünün Yoğun Bakım Hemşirelerinin İş Yüküne Etkisi |
Özlem CANBOLAT1, Sevgisun KAPUCU2 |
1Assistant Professor, Gazi University Faculty of Health Sciences School of Nursing, Ankara, Turkey 2Professor, Hacettepe University Faculty of Nursing Department of Internal Medicine Nursing, Ankara, Turkey |
Anahtar Sözcükler: Bilgisayar destekli protokol, glisemik kontrol, hemşire iş yükü, yoğun bakım |
Amaç: Bu çalışmanın amacı bilgisayar destekli glisemi takip protokolü kullanımının yoğun bakım hemşirelerinin iş yüküne etkisini belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Bu yarı deneysel çalışma yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşireler ile yapılmıştır (n=19). Hemşirelerin glisemi takibi sırasında harcadıkları süre 2 gözlemci hemşire tarafından kronometre kullanılarak kaydedilmiştir. Glisemi takibi bilgisayarlı ve yazılı protokol kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmından sonra hemşirelere protokoller hakkındaki görüşleri anket formu ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bilgisayarlı protokol kullanarak yapılan glisemi takibi sırasında harcanan süre ortalama 30.5± 8.18 saniye iken, yazılı protokol kullanılarak glisemi takibi sırasında harcanan süre ortalama 42.7±10.04 saniye bulunmuştur (p<0.001). Hemşirelerin %78.9'u yazılı protokolün daha karmaşık olduğunu, %78.9'u bilgisayarlı protokolün yoğun bakım için uygun protokol olduğunu ve %78.9'u bilgisayarlı protokolü kullanmaktan memnun olduğunu belirtmiştir. Sonuç: Bilgisayar destekli glikoz yönetim protokolü kullanımının, yoğun bakım hemşirelerinin iş yükünü azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir. Bilgisayarlı protokol, intravenöz insülin yönetimine ihtiyaç duyan hiperglisemi hastalarının bakımında hemşire memnuniyetini artırmıştır. |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |