Yazarların Dikkatine:
1- Dergi yazım kurallarımız Mart 2020 tarihinde Türkçe web sayfamızda güncellenmiştir. İngilizce web sayfası düzenlemeleri için çalışmalar devam etmektedir. Lütfen Yazarlar İçin Bilgi linkini ziyaret ediniz.
2- Örnek makale içeriği için dergimiz 2020 yılı cilt 7 sayı 1 içeriğinde yer alan makalelere bakabilirsiniz.
3- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde başlık sayfasında belirtilen bilgilerin her birinin yer aldığından emin olunuz.
4- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, ilk teknik inceleme aşamasında iThenticate yazılımı aracılığıyla tarafımızdan değerlendirmeye alınır. Bu nedenle yazarların makalelerini göndermeden ön değerlendirme yapmaları önerilir (Lütfen dergimiz Yayın Politikaları sayfasını ziyaret ediniz.).
2019, Cilt 6, Sayı 3, Sayfa(lar) 229-237 |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |
Gastrointestinal Sistem Obstrüksiyonlu Yenidoğanlarda Hemşirelik Bakımı |
Arife GÖKBAŞ1, Dilek DİLLİ2, Ayşe KARAMAN3, İbrahim KARAMAN4 |
1Ebe, Dr Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği, Ankara, Türkiye 2Doç Dr., Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yenidoğan Kliniği, Ankara, Türkiye 3Doç Dr., Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Ankara, Türkiye 4Doç Dr., Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Ankara, Türkiye |
Anahtar Sözcükler: Anomaliler, gastrointestinal sistem, hemşirelik, yenidoğan |
Gastrointestinal sistem (GİS) obstrüksiyonu sindirim sistemi içeriğinin distale geçişinin, parsiyel ya da tam olarak engellenmesidir. Prenatal ultrasonografi ön tanıda değerlidir; kesin tanı için postnatal ileri inceleme gerekir. İyi bir maternal anamnez GİS obstrüksiyonları hakkında ipuçları verebilir. Polihidroamniyoz ve ailede konjenital defekt öyküsü GİS obstrüksiyonunu düşündürür. Doğumdan sonra, genelde 24-48 saat sonra başlayan solunum sıkıntısı, ağız-burundan aşırı mukus ve tükürük salgısı, safralı kusma, abdominal distansiyon, sarılık, mekonyum çıkaramama ve nazogastrik sondanın mideye ilerletilememesi gibi bulgular tanıda değerlidir. Yenidoğan döneminde GİS anomalileri önemli morbidite ve mortalite nedenlerindendir. Son yıllarda yoğun bakım ünitelerinin ve cerrahi tekniklerin gelişmesinin yanı sıra hemşirelik bakımının iyileşmesi de bu olgularda morbidite ve mortalite oranlarını önemli ölçüde azaltmıştır. Bu yazıda, GİS obstrüksiyonu tanılarıyla izlenen hastalara uygulanan hemşirelik bakımının tedavi ve iyileşme sürecine olan katkısı irdelendi.
|
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |