2005, Cilt 12, Sayı 1, Sayfa(lar) 029-038
Bir Sağlık Ocağı Bölgesindeki Kadınların Postpartum Dönemde Gebelikten Korunma Durumları ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi
Yrd.Doç.Dr. Zehra GÖLBAŞI1, Hatice Sadiye TÜMAY2, Derya KOÇ2, Hilal YILDIZ2
1Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
2Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu 4. Sınıf Öğrencisi
Anahtar Sözcükler: Postpartum dönem, gebeliğin önlenmesi, aile planlaması yöntemleri

Araştırma, kadınların postpartum dönemde gebelikten korunma durumları ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sivas İl Merkezine bağlı Alibaba Sağlık Ocağı'na gelen ve postpartum ilk 6 aylık dönemde olan 101 kadın oluşturmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan bir soru formu ile toplanmıştır. Soru formu yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımı ve x2 testi kullanılmıştır.

Elde edilen bulgulara göre; kadınların % 50.5'inin herhangi bir yöntemle gebelikten korundukları, kullanılan yöntemler arasında prezervatif, geri çekme ve RİA (Rahim İçi Araç)'nın ilk sıralarda yer aldığı belirlenmiştir. Gebelikten korunmayan kadınların ise; emzirme (% 47.1) ve laktasyonel amenore (% 21.6) nedeni ile aile planlaması yöntemi kullanmadıkları belirlenmiştir.

Sonuç olarak; postpartum dönemde kadınların yarısının gebelikten korunmak için bir yöntem kullandıkları, kullanılan yöntemlerin ise % 64.7'sinin etkili yöntemler olduğu belirlenmiştir.