2014, Cilt 1, Sayı 3, Sayfa(lar) 035-046
Göçle Gelen Ailelerin Sağlıkla İlgili Bazı Davranış ve Görüşlerinin Saptanması
Zeliha KAYA ERTEN1, Handan ZİNCİR2, Betül ÖZEN2, Selma DİNÇ3, Ümit SEVİG2, Filiz ÖZKAN2
1Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Halk Sağlığı Hemşireliği, Kayseri, Türkiye
2Erciyes Üniversitesi, Halk Sağlığı Hemşireliği, Kayseri, Türkiye
3Harran Üniversitesi, Halk Sağlığı Hemşireliği, Şanlı Urfa, Türkiye
Anahtar Sözcükler: Aile, Göç, Sağlık Sorunları

Amaç: Çalışma, Erciyes Üniversitesi Sağlık, Eğitim ve Araştırma Bölgesindeki sosyo-ekonomik düzeyi düşük, hızlı göç alan bir mahallede, göçle gelen ailelerin sağlıkla ilgili bazı davranış ve görüşlerini belirlemek ve hemşirelerin hizmet planlamaları yapmalarına yardımcı olmaktır.

Gereç-Yöntem: Araştırma 1– 15 Mayıs 2008 tarihleri arasında yapılmıştır. Örneklem için evreni bilinen örneklem formülü kullanılarak 354 hane belirlenmiştir. Araştırmada ailelere kartopu yöntemi kullanılarak ulaşılmıştır. Veri toplama aracı, toplam 33 sorudan oluşmuştur. Veriler yüzde ve Ki-kare testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.

Bulgular: Ailelerin %59.0'ının İç Anadolu'dan, %52.5'inin iş bulma, %33.6'sının daha iyi yaşam koşullarına ulaşmak için göç ettiği bulunmuştur. Ailelerin % 41.3'ünün 10 ve daha az yıldır Kayseri'de yaşadığı, %89.8'inin ana dilinin Türkçe olduğu belirlenmiştir. Hastalanma nedeni olarak ifade edilen durumlar incelendiğinde %38.5'inin bakım eksikliği, %26'ının hijyen eksikliği, %12.4'ünün ise dini inançları gereği cezalandırıldıklarını düşündükleri için hastalandıklarını belirtmişlerdir. Ancak Doğu Anadolu/Güneydoğu Anadolu'dan göçle gelenlerin %25.0'ı dini inançları gereği cezalandırılma durumunu hastalanma nedeni olarak ifade etmişlerdir. Doğu Anadolu/Güneydoğu Anadolu'dan göç edenlerin %27.3'ünün kırık, %35.2'sinin yanık, %19.3'ünün baş ağrısı, %43.2'sinin mide ağrısı, %40.9'unun yüksek ateş, %40.6'sının ishal için geleneksel yöntem kullandığı belirlenmiştir (p<0.05).

Sonuç: Bu çalışmada göçle gelen ailelerin sağlıkla ilgili bazı davranış ve görüşlerini incelenmiş olup büyük bir bölümünün hastaneyi tercih ederken, azımsanamayacak bir kısmının da geleneksel yöntemlere başvurdukları belirlenmiştir.