Yazarların Dikkatine:
1- Dergi yazım kurallarımız Mart 2020 tarihinde Türkçe web sayfamızda güncellenmiştir. İngilizce web sayfası düzenlemeleri için çalışmalar devam etmektedir. Lütfen Yazarlar İçin Bilgi linkini ziyaret ediniz.
2- Örnek makale içeriği için dergimiz 2020 yılı cilt 7 sayı 1 içeriğinde yer alan makalelere bakabilirsiniz.
3- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde başlık sayfasında belirtilen bilgilerin her birinin yer aldığından emin olunuz.
4- Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, ilk teknik inceleme aşamasında iThenticate yazılımı aracılığıyla tarafımızdan değerlendirmeye alınır. Bu nedenle yazarların makalelerini göndermeden ön değerlendirme yapmaları önerilir (Lütfen dergimiz Yayın Politikaları sayfasını ziyaret ediniz.).
2012, Cilt 19, Sayı 1, Sayfa(lar) 016-023 |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |
Simülasyon Yöntemine İlişkin Hemşirelik Öğrencilerinin Görüşleri |
Prof. Dr. Füsun TERZİOĞLU, Doç. Dr. Sevgisun KAPUCU, Doç. Dr. Leyla ÖZDEMİR, Öğr. Gör. Dr. Handan BOZTEPE, Yard. Doç. Dr. Sergül DUYGULU, Ar. Gör. Dr. Zahide TUNA, Prof. Dr. Nuran AKDEMİR |
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Ankara, Türkiye |
Anahtar Sözcükler: Simülasyon, hemşirelik eğitiminde simülasyon, klinik öğretim |
Amaç: Çalışma, hemşirelik öğrencilerin senaryo/bilgisayarlı simülasyon yönteminin beceri
eğitiminde kullanımına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada yarı yapıla ndırılmış altı soruyu içeren odak grup görüşme yöntemi kullanılmıştır. Örneklem grubuna bir hemşirelik okulunun 2. sınıf lisans öğrencilerinden 24 gönüllü öğrenci seçilmiş ve her grupta 8 öğrenci olmak üzere toplam 3 odak grup görüşmesi yapılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin çoğunluğu klinik ortama çıkmadan önce oluşturulan laboratuar ve dershane ortamında verilen beceri geliştirme uygulamalarının kendilerine yararlı olduğunu ifade etmişlerdir. Ancak öğrenciler beceri geliştirme alanlarında bulunan maketlerin eski ve programlanamayan modelde olması ve maketlerin öğrenci sayısına göre yetersiz sayıda kalması nedeniyle klinik öncesi eğitimin eksik kaldığını düşünmektedirler. Öğrencilerin çoğunluğu kliniğe çıktıklarında, beceri uygulaması konusunda kendilerini yetersiz hissettiklerini ve bu nedenle de hasta, hemşire ve diğer ekip üyeleri ile sorun yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Sonuç: Simülasyon öğretim yöntemlerinin kullanılmasına yönelik öğrencilerin olumlu görüşlerinin olması ve bu eğitim yöntemin öğrencilerin klinikte becerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacağından dolayı klinik ortamda kendinden emin girişimlerde bulunabilecekleri ve dolayısıyla öz güvenli hemşirelerin yetişmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. |
[ İngilizce Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] |