2009, Cilt 16, Sayı 2, Sayfa(lar) 052-056
Povidon İyot ile Cilt Hazırlığı Sonrası Gelişen Cilt Reaksiyonları
Hemş. Gönül ESER METE1, Anest. Z. Serpil USTALAR ÖZGEN2, Hemş. Buket ÇİĞDEM1, Anest. Olcay İSBİR2
1 Acıbadem Hastanesi Ameliyathane Hemşiresi
2 Acıbadem Üniversitesi, Acıbadem Hastanesi Anesteziyoloji Bölümü, Anestezist
Anahtar Sözcükler: Povidon iyot/yan etkiler; lokal antiinfektif ajanlar/yan etkiler; kimyasal yanık; cilt reaksiyonu, postoperatif komplikasyonlar

Ameliyat sonrası cilt reaksiyonları ender bildirilen ancak ciddi komplikasyonlardır. Kontakt dermatit, alerjik reaksiyonlar, yanık olguları bildirilmiştir. Bu cilt reaksiyonlarından ilaçlar, cilt hazırlığı için kullanılan solüsyonlar, yara pansuman malzemeleri gibi etkenler sorumlu tutulmuştur. %10 Povidon iyot solüsyonu, güçlü bir antiseptik ve geniş spektrumlu bir dezenfektan olarak, son yıllarda bildirilen sensitivite reaksiyonları nedeniyle iyot solüsyonunun yerini almıştır. Koyu amber kahverengidir ve cilde rengini verir. %10 Povidon iyot solüsyonu ile cilt temizliği uygulanan olgularda, kontakt dermatit, yanık gibi çeşitli cilt reaksiyonları bildirilmiştir.

Olgu sunumumuzda, postoperatif dönemde karşılaştığımız bazı cilt reaksiyonları bildirilmiş, olası nedenleri tartışılarak, ameliyat öncesi %10 povidon iyot solüsyonu ile cilt hazırlığında özen gösterilmesi gereken noktalar belirtilmiştir.