2010, Cilt 17, Sayı 2, Sayfa(lar) 083-091
Cerrahi Hastalarında Analjeziklerin Kaliteli Kullanımı
Yard.Doç. Dr. Saide FAYDALI
Aksaray Üniversitesi, Hemşirelik Bölümü, Aksaray, Türkiye
Anahtar Sözcükler: Ağrı, analjezik, cerrahi hastası, hemşire, ilacın kaliteli kullanımı

Cerrahi kliniklerinde yatan hastalarda ağrı hem cerrahi girişim gerektiren hastalık hem de cerrahi girişim sırasında oluşan doku hasarı nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Cerrahi hastasının ağrısının giderilmesinde farmakolojik tedavi en yaygın kullanılan tedavi şeklidir. Analjezikler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en fazla kullanılan ilk beş grup ilaç arasında yer almaktadır.

İlaçlar doğru kullanıldığında insan sağlığı ve yaşamını tehdit eden olumsuzluklar önlenebilirken, hatalı kullanıldıklarında yaşamın sonlanmasına kadar varabilen istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. İlaçlara bağlı istenmeyen olaylar ve artan maliyet nedeni ile ilaç kullanımında kalite kavramı önem kazanmıştır. Hemşireler analjeziklerin kaliteli kullanılmasında önemli role sahiptir. Ağrının değerlendirilmesi, analjezik gereksiniminin saptanması, hastaya verilen doktor istemi doğrultusunda analjezik uygulanması ve uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi hemşirelerin sorumluluğundadır.

Bu makalede cerrahi hastalarında ağrıya, analjeziklere, analjeziklerin kaliteli kullanımı ilkelerine ve analjezik uygulamalarında hemşirenin rol ve sorumluluklarına yer verilmiştir. Bu makalenin cerrahi hastalarında analjeziklerin kaliteli kullanımı konusunda hemşirelere katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.